Rastvor za ispiranje i negu usta i grla
-100 ml-e SEPTAL

Rastvor za ispiranje i negu usta i grla
-100 ml-e SEPTAL

KUPITE PROIZVOD ONLINE


Sastav: 100 g rastvora sadrži:

Propilenglikolski ekstrakt lekovitog bilja 70.0%
Alkoholni ekstrakt lekovitog bilja 5.0%
Mentol 0.5%
Vitamin C 0,5%

Ostali sastojci: Pulvis conservans i destilovana voda

Osobine i delovanje:

Septal je potpuno prirodni, neškodljivi biljni preparat napravljen od ekstrakata nekoliko lekovitih biljaka u propilenglikolu. Nije toksičan i štetan ni kada se (slučajno) proguta. Ima prijatan miris i slabo gorki – opori ukus koji potiče od tanina iz pojedinih biljaka  (srdobolja, nana), taložeći belančevine u sluzokoži usta stvarajući suvoću sluznica. Smiruje simptome zapaljenja i bola nastalih između ostalog i mehaničkim oštećenjem stomatološkim instrumentima, protezama, ortodontskim aparatima itd. Bez uticaja je na fiziološku floru usta.

Dodatkom vitamina C smanjuje se krvarenje iz desni, dok sadržaj mentola deluje osvežavajuće i neutrališe neprijatan miris iz usta.

Koristan je kod zapaljenja sluznice jezika, zubnih čašica (alveolitisa), desni, afti, stomatitisa i teškog nicanja zuba. Takođe, pomaže kod gljivičnih oboljenja usne duplje, upale krajnika, zapaljenja ždrela i ubrzava epitelizaciju oštećenih sluznica.

Žalfija je antiseptik i adstrigens. Povećava funkciju leukocita tj. njihovu fagocitarnu aktivnost, a posebno ispoljava antimikrobna svojstva prema st. aureus, bac. subtilis, cand. albicans, esch. colli.

Kamilica ispoljava antiflogističko, ulkusprotektivno, antiseptičko, baktericidno i fungicidno delovanje.

Bosiljak ima ulkusprotektivno dejstvo i pomaže bržem zarastanju ranica.

Nana je lokalni anestetik i antiseptik. Ekstrakt pitome nane sadrži mentol i menton koji deluju blago anestetički (ublažavaju bol).

Timol iz timijana ima antiseptičko i antibakterijsko delovanje.

Rastvor sadrži i alkoholni ekstrakt (1:4) više biljaka među kojima su srčenjak, gavez, srdobolja, bokvica i hajdučka trava, kojima je zajedničko da poseduju veliku količinu tanina ispoljavajući jako antiinflama-torno i adstrigentno dejstvo. Takođe gavez pomaže epitelizaciju tkiva zbog sadržaja alantoina.

Način upotrebe:
Koristi se nerazblažen, jedna supena kašika 3-4 puta dnevno. Rastvor mućkati u ustima pola minuta, ispljunuti ga i ne ispirati posle toga usta vodom. Može se koristiti u dužem vremenskom periodu.

Mere opreza:
Dokazana preosetljivost na neku komponentu preparata.
Kod preosetljivih se mogu javiti retko, slabe gustativne senzacije i suvoća usta koje ne zahtevaju prekid terapije i prolaze završetkom iste.

Način čuvanja:
Preparat čuvati zatvoren, u originalnom pakovanju, na tamnom mestu i sobnoj temperaturi, van domašaja dece.

Napomena:
Blago zamućenje i talog po zidu bočice koji se može ponekad videti nije štetan i potiče od biljnih boja. Zato pre svake upotrebe rastvor treba dobro promućkati. Ne sadrži veštačka sladila i boje. Tinkture i ekstrakti su rađeni po opštim propisima izrade u dilutovanom (razblaženom) etanolu i propilenglikolu.

Samo za spoljašnju upotrebu.
Izdaje se bez lekarskog recepta.


KUPITE ONLINE