Krem PANTENOL sa ekstraktima nevena,
šargarepe, pantenolom i vitaminima A, D i E
-100 ml-e

Krem PANTENOL sa ekstraktima nevena,
šargarepe, pantenolom i vitaminima A, D i E
-100 ml-e

KUPITE PROIZVOD ONLINE


PANTENOL KREM

sa uljanim ekstraktom nevena, šargarepe i
vitaminima A, D i E

100 ml e

Sastav:

100 g kreme sadrži: dekspantenola (dexpanthenolum) 5 g, uljani ekstrakt cveta nevena i korena sveže šargarepe (1:4) i vitamine A, D i E.

Osobine i delovanje:

Pantenol – dekspantenol se u organizmu transformiše u pantotensku kiselinu (vitamin B5 – antidermatitis faktor). Aktivni oblik pantotenske kiseline u tkivima – koenzim A, neophodan je u procesu metabolizma belančevina, masti i ugljenih hidrata, a takođe i za detoksikaciju pojedinih produkata metabolizma. Ovi procesi kod zdrave kože služe očuvanju njenih pravilnih funkcija, a kod oštećene ili obolele pospešuju njenu regeneraciju.

Pantenol krem uspostavlja i održava prirodnu vlaž­nost, mekoću i elasti­čnost kože. Poseduje hidrataciono dejstvo (ovlaživač i emolijens) i sposobnost apsorpcije UV zraka. Povoljno deluje na sprečavanje pojave staračkih pega (mrlja) na koži.

Neven je antiflogistik, epitelizant i antimikrob. Najčešće se koristi spolja za zarastanje rana i brzu epitelizaciju oštećenog tkiva. Pomaže kod gnoj­nih zapaljenja kože, za oblaganje rana, posle ujeda osa i pčela i u periodu regeneracije tkiva posle opekotina.

Uljani ekstrakt nevena pobolj­šava epitelizaciju pa se koristi u kremama za zaceljivanje i otklanjanje ožiljaka od opekotina i preparatima za negu suve, hrapave i ispucale kože. Pomaže kod varikoznih vena i dermatitisa različite etiologije.

Neven sadrži u laticama etarska ulja (0,1-0,5%) sa mentonom, g-terpinene, kariofilen, karotinoide, gorke materije (kalendulin), sterole, kalen­du­lozide
(2-10%), flavonoide, imuno­sti­mulirajuće polisaharide i tanine koji ispoljavaju antiflogističko dejstvo inhibirajući infiltraciju leukocita, zapaljenske procese i pomažu granulaciju tkiva. Antiflogistički efekt je najverovatnije povezan prisu­stvom prostaglandina tipa E-1.

Pantenol krem sadrži i uljani ekstrakt sveže šargarepe, kao prirodni izvor vita­mina A, D i E koji se nalaze u dovoljnoj količini da pospeše revitalizaciju oštećenog epitela sluzokože ili kože i vrše prevenciju bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Manjak vitamina A na koži dovodi do suvoće, neprirodne belo-sive boje i hiperkeratotičkih promena. Ovo je najizraženije na ekstremitetima jer je tu inače koža suva zbog normalno manjeg broja lojnih i znojnih žlezda.

Vitamin A obnavlja oštećene ćelije u smislu regeneracije tkiva, pospešujući mitozu i proliferaciju ćelija epidermisa. Sprečava stvaranje staračkih keratoza i seboroičnih bradavica.

Prisustvo D vitamina u ovoj kremi pomaže u terapiji psorijaze, a služi i za zaštitu vitamina A od oksidacije.

Vitamin E vrlo lako oksidiše, pa se naziva zaštitnim vitaminom i antioksi­dansom. Poboljšava mikrocirkulaciju kolagenih i elastičnih vlakana vezivnog tkiva i ima jak antiinflamatorni učinak. Sprečava nastajanje akni i gnojnih procesa tako što suzbija oksidativne procese sastojaka sebuma na površini kože, to jest oksidaciju nezasićenih masnih kiselina, kao i drugih materija koje lako oksidišu u tkivima i stvaraju štetne perokside, tj. lipoperokside koji ubrzavaju mitozu ćelije i dovode do perutanja i stvaranja bubuljica.

Takođe usporava prerano starenje kože, smanjuje eritem (crvenilo) nastalo nakon sunčanja, ubrzava regeneraciju oštećenih ćelija i zarastanje rana. Često se kombinuje sa pantenolom i vitaminom A sa kojim najbolje blokira enzim peroksidazu i štiti od fotosenzibilnosti. Povećava vlagu upaljenog  dela kože, stimuliše epitelizaciju površinskih oštećenja i povećava zaštitni faktor protiv sunca (SPF).

Način upotrebe:

Pantenol krem deluje kod neurodermatitisa različite etiologije, zarastanja površinskih rana, zaceljivanja i smanjivanja ožiljaka, ekcema, manjih ope­kotina, akni, svraba, crvenila, sprečavanja pucanja bradavica dojki kod doji­lja, nega suvih i ispucalih usana i ruku, posle brijanja, depilacije itd.

U toku sunčanja količina A, D i E vitamina se smanjuje, površinski epiderm se isušuje i bora, te se ovaj krem koristi posle sunčanja za negu i oporavak prepla­nule kože. Više puta u toku dana mazati obolele delove i blago masi­rati.

Mere opreza:

Dokazana preosetljivost na neki od sastojaka preparata.

Najbolje upotrebiti: Označeno na ambalaži.

Način čuvanja:

Preparat čuvati zatvoren, u originalnom pakovanju na tamnom i hladnom mestu, van domašaja dece.

Napomena: Samo za spoljašnju upotrebu.

Pakovanje: Tuba sa 100 ml-e pantenol kreme.

Način izdavanja: Izdaje se bez lekarskog recepta.

Proizvodi: Sinefarm, Beograd, Srbija, www.sinefarm.rs


KUPITE ONLINE