Sirup protiv infekcija urinarnog sistema
-140 g-e FitoUroSept

Sirup protiv infekcija urinarnog sistema
-140 g-e FitoUroSept


DIJETETSKI SUPLEMENT – rastvor za oralnu upotrebu

Osobine i delovanje: Infekcije urogenitalnog sistema predstavljaju jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se suočava posebno ženska populacija.

Sastojci iz ekstrakata uve, brusnice, rastavića, breze i sitnice pominju se u stručnoj literaturi, ali i u narodnoj medicini, kao efikasna sredstva za ublažavanje tegoba kao što su bol i pečenje pri mokrenju, učestalo, otežano i noćno mokrenje  malih količina urina itd.

Najčešći izazivač zapaljenja mokraćnih puteva je bakterija Escherichia coli. Aktivni principi iz pomenutih biljaka od kojih su posebno značajni fenolni glikozidi (arbutin i metilarbutin), flavonoidi, proantocijanidini, razne organske kiseline (hininska, limunska, jabučna), poseduju antiseptično dejstvo, a takođe ispoljavaju diuretski efekat (povećano isticanje urina) jer se akumuliraju i eliminišu preko bubrega.

Nedavno je utvrđeno da aktivni sastojci iz ekstrakata lista i ploda brusnice (proantocijanidini), deluju antibakterijski tako što sprečavaju slepljivanje bakterija za mukozne membrane urinarnog trakta.

Takođe arbutin kojim je posebno bogata uva, posle hidrolize u crevima i konjugacije u jetri kao hidrokvinon poseduje snažno antibakterijsko dejstvo, ali je potrebno da mokraća bude alkalna te se preporučuje ishrana bogata povrćem i mlečnim proizvodima, a da se smanji unos supstanci koje zakišeljavaju urin (npr. velike količine vitamina C), u toku korišćenja ovog sirupa.

Pažljivo odabrana i dozirana količina ekstrakata iz pomenutih biljaka predstavlja pomoć u terapiji i prevenciji kod osoba sklonih infekcijama mokraćnih puteva, kao što su zapaljenja bubrega (pijelonefritis), uretre (uretritis), mokraćne bešike (cistitis) itd.

Ovo su navodi iz literature i stručnog mišljenja specijalizovanih ustanova koje se pozivaju na stavove EMA, ESCOP, WHO itd. a ne tvrdnje proizvođača.

Sastav: Vodeno-etanolni ekstrakt ploda brusnice (Vaccinium macrocarpon) 25-30:1, sa min. 30% ukupnih kiselina, lista uve (Arctostaphylos uva ursi), herbe rastavića (Equisetum arvense), lista breze (Betula pendula), herbe sitnice (Herniaria glabra) 1:4. Ostali sastojci: destilovana voda, šećer, natrijum-benzoat.

Energetska vrednost 1267 kJ/302 kcal na 100 g.

Aktivni sastojciU 1 supenoj

kašiki (17,85 g)

% NRV*

(u 4 kašike)

U 100,0 g
Vodeno-etanolni ekstakt ploda brusnice (Vaccinium macrocarpon) 25-30:1,
sa min. 30% ukupnih kiselina
270,0 mg1,5 g

* NRV (Nutritivna referentna vrednost)

Način upotrebe: Za navedena stanja popiti 4 puta dnevno po 1 supenu kašiku (15 ml) nerazblaženog sirupa pola sata posle jela.

Napomene: Pre upotrebe promućkati.

Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Suplementi se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu.

Čuvati van domašaja dece.

Blago zamućenje i talog koji se ponekad mogu videti po zidu i dnu bočice nisu štetni i ne utiču na svojstva proizvoda. Ne sadrži veštačka sladila i boje.

Upozorenje: Sirup ne treba da koriste osobe preosetljive na bilo koji sastojak.

Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i mlađima od 18 godina.

Oprez je potreban kod osoba koje su na antikoagulantnoj terapiji u dužem periodu, kao i kod osoba sa oboljenjima jetre i dijabetesom zbog sadržaja šećera. Konsultovati lekara.

Preporučuje se primena do 2 nedelje.

Način čuvanja: Proizvod čuvati zatvoren u originalnom pakovanju, zaštićen od svetlosti i vlage, na temperaturi do 25°C.

Proizvod upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja br. 1789/2018 od 29.08.2018.